Potrzebujesz pomocy? Napisz lub zadzwoń sklep@rozeogrodowe.pl tel: 661 408 360 lub 14 679 56 85 Telefony odbieramy poniedziałek - piątek w godzinach 8-15 |
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Szerokość
Certyfikat ADR
Róże jadalne to odmiany róż, których młode pąki, płatki i owoce wykorzystuje się kulinarnie, zazwyczaj w postaci przetworów.
Najczęściej róża jadalna jest używana jako główny składnik nalewek, syropów, konfitur czy dżemów. Wykorzystywana jest też do dekoracji cukierniczych, a także jako dodatek do herbat owocowych. Bardzo często płatkami róż jadalnych dekoruje się potrawy, sałatki, desery oraz napoje: drinki i koktajle.
Produkcja domowa przetworów różanych - konfitur i nalewek, nie jest trudna, a z pewnością przyniesie satysfakcję.
W celach kulinarnych wybieraj róże z ekologicznych upraw, aby uniknąć narażenia na pestycydy i chemikalia.
Jeżeli chcesz mieć w swoim ogrodzie piękne, róże jadalne, to sprawdź naszą ofertę i zamów sadzonki róży jadalnej już dzisiaj!
Pachnąca i niebywale zdrowa!
Poradzi sobie posadzona nawet w zieleni miejskiej.
RÓŻA PACHNĄCA
Niska Rosa Rugosa, bardzo wytrzymała róża.
Dobrze rośnie nawet na stanowiskach trudnych.
RÓŻA PACHNĄCA
To kolejna żelazna róża z grupy niskich róż pomarszczonych.
Bardzo zwarta, pachnąca róża o niskich wymaganiach.
RÓŻA PACHNĄCA
Biała róża o niskich wymaganiach i dużej żywotności.
Niezawodna jak wszystkie rugosy.
RÓŻA PACHNĄCA
Mocny akcent kolorystyczny w ogrodzie.
Kusi i zniewala zapachem i głęboką purpurą dużych, pełnych kwiatów.
RÓŻA MOCNO PACHNĄCA
To piękny, ciepły odcień i kuszący tropikalny zapach.
Urozmaici niejedną różankę, czy bylinową, niebieską rabatkę.
RÓŻA MOCNO PACHNĄCA
Pachnący żywopłot.
Róża jadalna na przetwory.
Wysoka mrozoodporność.
RÓŻA MOCNO PACHNĄCA
Rośnie w każdych warunkach, niewymagająca.
RÓŻA PACHNĄCA
Jadalne róże w niejednej odsłonie
Róże jadalne, które oferujemy mogą być wykorzystane na wiele sposobów, zarówno jako składnik potraw słodkich, jak i słonych.
Przetwory z róż mogą być składnikiem wielu dań i napojów i są cenione ze względu na swój delikatny smak, aromat kwiatowy i walory estetyczne. Owoce czy płatki róż jadalnych dodają elegancji i koloru potrawom.
Swoją popularność róże jadalne zawdzięczają nie tylko szerokiemu zastosowaniu. Jadalne róże są bogate w witaminy C i A oraz inne przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, poprawić trawienie i zapobiegać chorobom serca. Oprócz tego zawierają kwasy organiczne, które pomagają regulować poziom cukru we krwi i zmniejszać ryzyko cukrzycy.
Warto jednak wiedzieć, że ich wykorzystanie nie jest niczym nowym, ponieważ róże jadalne mają swoją długą historię. Jako składnik kuchni były wykorzystywane przez różne kultury na całym świecie. W naszej szkółce mamy w ofercie wiele różnych odmian róż jadalnych, które różnią się wielkością, kolorem kwiatów, smakiem i aromatem, jak również wymaganiami. W ten sposób można z nich tworzyć różnorodne kompozycje do ogrodu i uprawiać je w miejscach słonecznych czy też zacieniowanych. Będą się nadawać do posadzenia również w doniczkach na taras czy balkon.
Warto mieć na uwadze że dania i desery z róż o jadalnych płatkach są zwykle bezpieczne do spożycia, jednak osoby z alergią na pyłki kwiatowe lub inne alergeny roślinne powinny z uwagą wprowadzać je do swojej diety.